Om Surtantens syrade

      Foto: Tom Wall                                                

Surtantens syrade drivs av Jenny Neikell; passionerad ”fermentista”, prisbelönt mathantverkare, författare och uppskattad föreläsare.

Förutom produktion av mjölksyrade grönsaker under namnet Surtantens syrade erbjuder Jenny Neikell föreläsningar, workshops och utbildningar inom mjölksyrning och fermentering. Jenny arbetar även som konsult inom produktutveckling i livsmedels- och restaurangbranschen samt undervisar på universitetsutbildningar med livsmedelsinriktning.

Bland uppdragsgivarna finns bland annat Restauranghögskolan Grythyttan, Oatly,  Ikea, Danone, Högskolan Kristianstad, Akademi Båstad YH-utbildning ”Kitchen Manager”, Folkuniversitetet YH-utbildning ”Mathantverkare med entreprenörskap”, Matnavet på Maere i Norge, Lokalt center för mathantverk i Finland samt Probi.

Vill du kontakta Surtantens syrade?

E-post: kontakt@surtantens.se

Telefon: 0730-342510

I matkällaren i Surtantens barndomshem stod ett stort Höganäskrus. Det hade tillhört Surtantens farmor som syrade vitkål i det under kriget på 40-talet. Varje höst fyllde farmor Höganäskruset med kummindoftande vitkål som skulle räcka hela vintern, men en dag stampade hon kålen så intensivt att kruset sprack i botten. Farmor fick därefter syra sin vitkål i andra kärl, men kruset och farmors surkålsrecept gick i arv. Idag står det spruckna Höganäskruset hemma hos Surtanten som en påminnelse om att hon har surkålen i blodet. Och farmors recept lever vidare i Surtantens syrade Vitkål.