Om Surtantens syrade

I matkällaren i Surtantens barndomshem stod ett stort Höganäskrus. Det hade tillhört Surtantens farmor som syrade vitkål i det under kriget på 40-talet. Varje höst fyllde farmor Höganäskruset med kummindoftande vitkål som skulle räcka hela vintern, men en dag stampade hon kålen så intensivt att kruset sprack i botten. Farmor fick därefter syra sin vitkål i andra kärl, men kruset och farmors surkålsrecept gick i arv. Idag står det spruckna Höganäskruset hemma hos Surtanten som en påminnelse om att hon har surkålen i blodet. Och farmors recept lever vidare i Surtantens syrade Vitkål.                                                                    Liten Foto: David Back

Surtantens syrade drivs av Jenny Neikell, folkhälsovetare och projektledare som valde att byta bana och gå tillbaka till sina syrliga rötter.

Surtantens syrade erbjuder, förutom prima mjölksyrade grönsaker, inspirerande och lärorika föreläsningar, workshops och utbildningar inom mjölksyrning och fermentering. Bland uppdragsgivarna finns bland annat Högskolan Kristianstad, Folkuniversitetets YH-utbildning ”Mathantverkare med entreprenörskap”, Ikea, DanoneLokalt center för mathantverk i Finland, ProbiTransforMat, samt Studieförbundet Vuxenskolan.

Vill du kontakta Surtantens syrade?

E-post: kontakt@surtantens.se

Telefon: 0730-342510