Surkålspaj!

P1030223

Vad sa du sa du? Surkålspaj? Jajemen!

Vare sig man är ett surkålsfan eller förhåller sig lite skeptisk till den syrliga läckerheten, lär man gilla den här pajen. Som alla riktigt goda pajer innehåller den rikligt med fett (smör, ägg, grädde och ost) vilket gör att syran i kålen mildras och de andra smakerna i surkålen lyfts fram. Sluta fundera och bara prova, du kommer inte att ångra dig!

Surkålspaj (6-8 bitar)

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

125 g smör

1 ägg

Fyllning:

1 burk Surtantens syrade vitkål

2 ägg

200 g riven lagrad hårdost (ex Västerbotten)

1,75 dl mellangrädde

0,5 dl mjölk

salt och svartpeppar

Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör med händerna eller kör i matberedare tills smöret är finfördelat. Rör ner ägget och arbeta snabbt ihop till en pajdeg. Tryck ut i en pajform ca 24 cm i diameter och var noga med att klä in kanterna. Låt vila i kyl i 30 min. Nagga degen med en gaffel och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Fyllningen: Häll vitkålen i ett durkslag och låt rinna av en stund, pressa lätt för att få ut det mesta av vätskan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och rör sedan ner osten och den syrade vitkålen. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 30 minuter tills pajen har ”stannat” och fått fin färg. Servera pajen ljummen med sallad.

Vill man kan man även steka lite vegobacon eller vanligt bacon (ekologiskt) och röra ner i fyllningen.