Pyttipanna med syrad rödbeta

P1030002

Surtantens syrade rödbeta har en härlig, mustig smak som bryter fint mot syran. Rödbetorna är råa när de mjölksyras och det enda som tillsätts i processen är lite havssalt. Det innebär att alla rödbetans vitaminer och näringsämnen bevaras och mjölksyrade rödbetor är därför ett hälsosammare alternativ till ättiksinlagda rödbetor som ju först kokas och sedan läggs in i ättikslag med socker. Surtantens syrade rödbetor är dessutom opastöriserade, vilket innebär att mjölksyrebakterierna finns kvar i burken och kan göra nytta i magen när man äter rödbetorna.

Nu i januari har vi god tillgång till svenska rotfrukter och lök, som dessutom passar plånboken. Prova servera Surtantens syrade rödbeta till pyttipanna och stekt ägg. Gott!

Vegetarisk pyttipanna (2 pers)

6 kokta potatisar

3 morötter

1 stor gul lök

10 cm purjolök

3 vitlöksklyftor

1 burk kidneybönor

salt och peppar

2 ägg

Skala moroten och dela i små bitar. Hacka lök, purjolök och vitlök. Lägg allt i en stor stekpanna med olja och stek på medelvärme tills moroten mjuknar, ca 5-10 min. Dela potatisen i grova bitar, lägg ner i stekpannan och höj värmen. Låt allt fräsa tills det blir genomvarmt och får fin färg. Krydda med salt, peppar och ev någon örtkrydda som timjan eller rosmarin. Fördela pytten på två tallrikar. Stek 2 ägg och lägg ovanpå. Avsluta med att lägga ett par matskedar mjölksyrad rödbeta på tallriken och toppa med en dillkvist och lite senap.