Mjölksyrade grönsaker förebygger karies

Mjölksyrade grönsaker är något av det nyttigaste man kan äta! Förutom vitaminer, mineraler och fibrer från de råa grönsakerna får man även i sig mjölksyrebakterier som visat sig gör nytta på fler ställen i kroppen än bara magen. I somras kom en rapport som visar att mjölksyrade grönsaker kan förebygga bröstcancer och nu har forskare vid Linköpings universitet konstaterat att mjölksyrebakterier kan förebygga karies hos barn http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/syrade-gronsaker-till-barn-kan-forebygga-karies

Det finns med andra ord många anledningar att äta lite mjölksyrade grönsaker varje dag, men var noga med att det är opastöriserade grönsaker du får tag i! Om grönsakerna har hettats upp dör nämligen mjölksyrebakterierna. Så om du köper en burk surkål eller andra grönsaker som står på en hylla i rumstemperatur i butiken kan du vara ganska säker på att den är pastöriserad, och du får då inga hälsofördelar av mjölksyrebakterier. Titta efter mjölksyrade grönsaker i kyldisken istället och läs på förpackningen att det verkligen står “opastöriserad”, då vet att du att det finns levande mjölksyrebakterier i burken.

Ett svar till “Mjölksyrade grönsaker förebygger karies”

Kommentarer är inaktiverade.