Vitkål

Syrad vitkål (surkål) smakar ypperligt till korv (självklart även vegokorv), olika sorters kött, mustiga grytor, i sallader och till grillat.

 Surkålspaj (6-8 bitar)

P1030223

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

125 g smör

1 ägg

Fyllning:

1 burk Surtantens syrade vitkål

2 ägg

200 g riven lagrad hårdost (ex Västerbotten)

1,75 dl mellangrädde

0,5 dl mjölk

salt och svartpeppar

Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör med händerna eller kör i matberedare tills smöret är finfördelat. Rör ner ägget och arbeta snabbt ihop till en pajdeg. Tryck ut i en pajform ca 24 cm i diameter och var noga med att klä in kanterna. Låt vila i kyl i 30 min. Nagga degen med en gaffel och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Fyllningen: Häll vitkålen i ett durkslag och låt rinna av en stund, pressa lätt för att få ut det mesta av vätskan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och rör sedan ner osten och den syrade vitkålen. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 30 minuter tills pajen har ”stannat” och fått fin färg. Servera pajen ljummen med sallad.

Vill man kan man även steka lite vegobacon eller vanligt bacon (ekologiskt) och röra ner i fyllningen.

 

Surtantens snabba lunchfavorit

P1030338

Ta fram en skiva rågbröd eller knäckebröd, bred på smör och lägg på en rejäl hög Surtantens syrade Vitkål. Stek ett ägg, salta och peppra och lägg på brödet. Ringla över senap och servera.

 

Världens godaste coleslaw

P1030074

Blanda 1/2 burk syrad vitkål med 1/2 burk syrad morot (låt rinna av i sil först). Rör ner 2-3 msk majonnäs. Salta och peppra efter smak och rör ner några russin och rostade, krossade hasselnötter.

Syrlig sesammacka

P1030312

1 skiva rågbröd eller surdegsbröd

1 msk sesampasta (Moder Jords är fantastisk!)

2 msk Surtantens syrade Vitkål

örtsalt och färska örter

Rosta brödet och bre på sesampasta. Toppa med syrad vitkål och strö över örtsalt och gärna någon färsk örtkrydda.