Rödbeta

Syrad rödbeta har en fin balans mellan sötma och mild syra och smakar utmärkt till pyttipanna, köttbullar och andra salta rätter.

Rågmacka med ägg och rödbeta

Pyttipanna med syrad rödbeta (2 pers)

P1030002

6 kokta potatisar

3 morötter

1 stor gul lök

10 cm purjolök

3 vitlöksklyftor

1 burk kidneybönor

salt och peppar

2 ägg, ekologiska

Skala moroten och dela i små bitar. Hacka lök, purjolök och vitlök. Lägg allt i en stor stekpanna med olja och stek på medelvärme tills moroten mjuknar, ca 5-10 min. Dela potatisen i grova bitar, lägg ner i stekpannan och höj värmen. Låt allt fräsa tills det blir genomvarmt och får fin färg. Krydda med salt, peppar och ev någon örtkrydda som timjan eller rosmarin. Fördela pytten på två tallrikar. Stek 2 ägg och lägg ovanpå. Avsluta med att lägga ett par matskedar mjölksyrad rödbeta på tallriken och toppa med en dillkvist och lite senap.

 

Godaste rödbetssalladen

1 burk Surtantens syrade rödbeta

1/2-1 burk crème fraîche eller mjölkfritt alternativ

salt och peppar

Låt rödbetan rinna av i en sil några minuter. Blanda rödbetan med crème fraîche så det blir en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och toppa gärna med några krossade valnötter.

P1030258

 

God sås till grillat

Häll av lagen från rödbetan och blanda strimlorna med turkisk yoghurt. Riv färsk pepparrot och blanda ner i röran. Smaka av med salt och peppar.

 

Ost på nytt sätt

P1020867

Byt ut marmeladen till osten mot syrad rödbeta. Ringla lite honung över rödbetorna och servera till en gratinerad surdegssmörgås med chèvre.

2 reaktion på “Rödbeta

  1. Pingback: Sea buckthorn & Vanilla | flickan & kakorna

  2. Pingback: 9: Sea buckthorn & Vanilla | flickan & kakorna

Kommentarer inaktiverade.