Kimchi

Kimchi är en koreansk, mjölksyrad grönsaksblandning med mångtusenåriga anor. Surtantens syrade Kimchi tillverkas på traditionellt vis med salladskål och smaksätts med lök, vitlök, ingefära och chili. Salladskålen är skuren i munsbitar som passar att äta med pinnar.

Kimchi är kryddstarkt och aromatiskt och passar utmärkt till alla asiatiska rätter men även som tillbehör till en gryta, en köttbit eller i en matig macka, gärna tillsammans med smakrik ost.

Kimchiburgare

En riktig umamibomb! Tofun kan förstås bytas ut mot vilken burgare som helst och ost och majonnäs mot mjölk/äggfria alternativ.

Bulgogi

Varför inte prova kimchi tillsammans med koreansk Bulgogi (eldkött)!

bulgogi

800 g nötinnanlår eller entrecôte i tunna skivor, eller motsvarande mängd kokta sojaköttstrimlor

1 msk pressad vitlök

1,5 msk sesamolja

1 dl koreansk eller japansk sojasås

2 msk strösocker

1 krm grovmalen svartpeppar

2 msk sesamfrö

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i köttet/sojaköttet och låt marinera i minst 30 minuter. Stek köttet på hög värme, det går fort eftersom strimlorna är så tunna.

Servera så här: Ta ett salladsblad, lägg på lite kokt ris (helst rundkornigt), bulgogi och toppa med kimchi. Vik ihop och ät! (se överst i bild).

Gör gärna lite extra marinad (ev med lite risvin och chili i) och ha som dippsås till ”salladspaketen”. Ett annat gott tillbehör är Kodjochang, en koreansk, fermenterad sojaböns/chilipasta som kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker (syns till höger i bild).

 

Kimcheese Sandwich (1 person)

P1030331

2 stora skivor surdegsbröd

10 skivor lagrad hårdost (ex Västerbotten, Prästost el mjölkfritt alternativ)

1/2 burk Surtantens syrade Kimchi

0,5 msk smör

Låt Kimchin rinna av några minuter i ett durkslag. Fördela osten på båda brödskivorna och lägg sedan den avrunna Kimchin på den ena. Lägg ihop brödskivorna, smöra lätt på båda sidor och grilla i smörgåsjärn eller stek i grilljärn tills osten smält och brödet fått fin färg. Ät som den är eller tillsammans med en sallad. Kan också skäras i bitar och serveras som tilltugg.

 

Kimchidillas (2 port)

P1030299

2 tortillabröd

10 skivor lagrad hårdost typ Västerbotten eller prästost

3 msk Surtantens syrade Kimchi

Lägg 5 ostskivor på varje tortillabröd. Låt Kimchin rinna av en minut i en sil och lägg den sedan ovanpå osten på ett av tortillabröden. Lägg över det andra brödet (osten nedåt) och kläm lätt ihop. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i Kimchidillasen, stek gyllene på båda sidor och låt osten smälta. Ta upp ur stekpannan och dela i trianglar,  servera genast.

 

Kimchiomelett à la Ronnebygatans Ekolivs (1 port)

kimchi-omelet-recipe-5627-200x150 Foto: Ronnebygatans Ekolivs

2 ägg

2 tsk Kimchi

1/4 squash

1/2 salladslök

1 tsk Mirin, japanskt sött risvin (kan uteslutas)

Salt och peppar

Olja att steka i

Skiva squashen i tunna halvmånar. Hacka Kimchin. Skär den gröna delen på salladslöken i centimeterstora bitar. Stek grönsakerna i olja ett par minuter på medelvärme.

Vispa ihop ägg och Mirin och häll detta över grönsakerna i pannan. Salta och peppra. Låt omeletten nästan stelna, vik den på mitten och stek klart. Servera med extra Kimchi.