Kimchi

Kimchi är en koreansk, mjölksyrad grönsaksblandning med mångtusenåriga anor.  Kimchi är kryddstarkt och aromatiskt och passar utmärkt till alla asiatiska rätter men även som tillbehör till en gryta, en köttbit eller i en matig macka, gärna tillsammans med smakrik ost.

Kimchiburgare

En riktig umamibomb! Tofun kan förstås bytas ut mot vilken burgare som helst och ost och majonnäs mot mjölk/äggfria alternativ.

Bulgogi

Varför inte prova kimchi tillsammans med koreansk Bulgogi (eldkött)!

bulgogi

800 g nötinnanlår eller entrecôte i tunna skivor, eller motsvarande mängd kokta sojaköttstrimlor

1 msk pressad vitlök

1,5 msk sesamolja

1 dl koreansk eller japansk sojasås

2 msk strösocker

1 krm grovmalen svartpeppar

2 msk sesamfrö

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Lägg i köttet/sojaköttet och låt marinera i minst 30 minuter. Stek köttet på hög värme, det går fort eftersom strimlorna är så tunna.

Servera så här: Ta ett salladsblad, lägg på lite kokt ris (helst rundkornigt), bulgogi och toppa med kimchi. Vik ihop och ät! (se överst i bild).

Gör gärna lite extra marinad (ev med lite risvin och chili i) och ha som dippsås till ”salladspaketen”. Ett annat gott tillbehör är Kodjochang, en koreansk, fermenterad sojaböns/chilipasta som kan köpas i asiatiska livsmedelsbutiker (syns till höger i bild).

Kimcheese Sandwich (1 person)

P1030331

2 stora skivor surdegsbröd

10 skivor lagrad hårdost (ex Västerbotten, Prästost el mjölkfritt alternativ)

1/2 burk  Kimchi

0,5 msk smör

Låt Kimchin rinna av några minuter i ett durkslag. Fördela osten på båda brödskivorna och lägg sedan den avrunna Kimchin på den ena. Lägg ihop brödskivorna, smöra lätt på båda sidor och grilla i smörgåsjärn eller stek i grilljärn tills osten smält och brödet fått fin färg. Ät som den är eller tillsammans med en sallad. Kan också skäras i bitar och serveras som tilltugg.

Kimchidillas (2 port)

P1030299

2 tortillabröd

10 skivor lagrad hårdost typ Västerbotten eller prästost

3 msk  Kimchi

Lägg 5 ostskivor på varje tortillabröd. Låt Kimchin rinna av en minut i en sil och lägg den sedan ovanpå osten på ett av tortillabröden. Lägg över det andra brödet (osten nedåt) och kläm lätt ihop. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i Kimchidillasen, stek gyllene på båda sidor och låt osten smälta. Ta upp ur stekpannan och dela i trianglar,  servera genast.

Kimchiomelett à la Ronnebygatans Ekolivs (1 port)

kimchi-omelet-recipe-5627-200x150 Foto: Ronnebygatans Ekolivs

2 ägg

2 tsk Kimchi

1/4 squash

1/2 salladslök

1 tsk Mirin, japanskt sött risvin (kan uteslutas)

Salt och peppar

Olja att steka i

Skiva squashen i tunna halvmånar. Hacka Kimchin. Skär den gröna delen på salladslöken i centimeterstora bitar. Stek grönsakerna i olja ett par minuter på medelvärme.

Vispa ihop ägg och Mirin och häll detta över grönsakerna i pannan. Salta och peppra. Låt omeletten nästan stelna, vik den på mitten och stek klart. Servera med extra Kimchi.