Produkter

I Surtantens bassortiment finns mjölksyrad vitkål (surkål), rödbeta, morot och kimchi. Säsongsbetonade produkter tillkommer under delar av året, exempelvis mjölksyrad gurka i september och rödkål inför jul.

Alla Surtantens syrade produkter är ekologiskt certifierade med EUs ekologiska märkning.

EU_Organic_Logo_Colour_OuterLine_rgb

Mjölksyrade grönsaker passar bra som syrligt, fräscht tillbehör till de flesta maträtter. Med en burk syrat finns det alltid en färdig sallad i kylskåpet och några matskedar på tallriken är ett enkelt sätt att få i sig grönsaker och nyttiga bakterier som magen blir glad av!

Surtantens syrade Vitkål

Vitka¦èl    Lisa

Syrad vitkål är mer känd under namnet surkål och är försiktigt smaksatt med havssalt och kummin.

Surtantens syrade Rödbeta

Rödbeta2 Lisa

Syrad rödbeta smaksätts med havssalt som lyfter fram rödbetans egen sötma och fylliga smak.

Surtantens syrade Morot

Syrad morot  Lisa

Morotens sötma balanseras fint med havssalt och syrligheten som framträder under syrningsprocessen.

Surtantens syrade Kimchi

Kimchi  Lisa

Kimchi är en koreansk mjölksyrad grönsaksblandning med tusenåriga anor. Surtantens kimchi görs på traditionellt vis på salladskål och smaksätts med lök, vitlök, ingefära och chili.

Säsongsprodukter

Gurka beskuren      Rödkål beskuren     Syrad Gurkkimchi beskuren  Lisa

I augusti när inläggningsgurkorna (Västeråsgurkorna) mognar på den skånska slätten, syrar Surtanten klassiskt kryddad gurka med lök, senapsfrö och krondill. Dessutom blir gurkorna till den populära Gurkkimchin som smaksätts med färsk ingefära, vitlök och koreansk rödpeppar. Inför jul tillverkas syrad rödkål som smaksätts med röda äpplen, nejlika och lagerblad. Under våren tillverkas även Fänkålssallad, en smakrik blandning av färsk fänkål, vitkål, morot, lök, vitlök och chili. Dessa produkter finns under en begränsad tid, så passa på!

Hållbarhet

Surtantens syrade grönsaker har en hållbarhet på ca 12 veckor i oöppnad förpackning. När du öppnat burken bör du äta upp grönsakerna inom 2-3 veckor. Om du är noga med att peta ner grönsakerna från sidorna innan du sätter på locket och bara använder rena bestick i burken, håller grönsakerna bättre.

Om det pyser och bubblar när du öppnar burken har du har fått en burk med lite extra pigga mjölksyrabakterier, grattis! Samma sak gäller om grönsakerna känns lite ”spritsiga” i munnen när du äter dem, massor av glada bakterier som gör nytta i magen.

Ibland kan det bildas ett vitt skikt på ytan i burken när den öppnats. Det är så kallad toppjäst och ska inte förväxlas med mögel. Syrade grönsaker innehåller levande organismer som vaknar till liv när burken öppnas och syre kommer in, vilket kan resultera i toppjäst. Skrapa bara bort det vita så kan du äta grönsakerna under.

Serveringsförslag hittar du på sidan Tips och recept.