Intressant forskning om bakterier i våra kroppar – mikrobiomet

Den som är minsta lilla intresserad av forskning och hälsa kan knappast ha missat alla intressanta studier och rön som kommit de senaste åren gällande människans mikrobiom. Vi lär oss allt mer om hur alla mikroorganismer i våra tarmar fungerar och hur de påverkar vår hälsa. Förutom att hjälpa oss att bryta ner mat, bilda vitaminer och stärka immunförsvaret har man funnit kopplingar mellan ett stört mikrobiom och depression, fetma och mycket mer. Fortfarande har vi bara skrapat på ytan när det gäller att förstå allt om hur samspelet mellan oss och mikrobiomet fungerar men så här långt är forskarna överens om att mångfald är bra. Genom vår moderna livsstil med snabbmat, överdriven hygien och utbredd antibiotikaanvändning, har vi utarmat vårt mikrobiom. I jämförelse med ursprungsfolk har vi bara hälften så många arter av bakterier i våra tarmar, och hypotesen är att det ligger bakom många av våra välfärdssjukdomar som allergi, astma och andra autoimmuna sjukdomar. För att förebygga ohälsa menar forskarna att vi behöver utsätta oss för en mängd olika bakterier och andra mikroorganismer, både i maten och vår livsmiljö, och vi måste äta mat som mikrobiomet kan livnära sig på, dvs fibrer. Lyssna gärna på den här korta (19 min) podcasten där forskaren Martin Blaser medverkar och sammanfattar det viktigaste på området just nu. Blaser har även kommit ut med en bok på svenska ”Maktlös medicin” som handlar om mikrobiomet, maten, antibiotika mm, mycket intressant!

När du lyssnar på podden kan du med fördel öppna en burk Surtantens syrade grönsaker. De innehåller både levande mikroorganismer och fibrer som gör att mikrobiomet i dina tarmar frodas! God fortsättning!