Workshop 27 september Mjölksyrning med Surtanten

Mjölksyrade grönsaker är härligt krispiga, syrliga och smakrika och passar till det mesta. Dessutom innehåller de massor av hälsosamma bakterier som gör nytta i kroppen.

Under denna workshop får du lära dig vad mjölksyrning är, olika tekniker för att mjölksyra, vad som händer under den mikrobiologiska processen, varför det är så nyttigt och vad man kan äta det till. Workshopen leds av Jenny Neikell, författare till prisbelönta boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, och grundare av företaget Surtantens syrade. Med över 20 års erfarenhet av fermentering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare och under hennes ledning får du prova på att mjölksyra själv och tar med dig din burk grönsaker hem.

Välkommen till en spännande värld av smaker, dofter och mikroorganismer!

Datum: Onsdagen den 27 september kl 17:30-20:30

Plats: Bulltofta, Malmö

Pris: 800 kr inkl råvaror, burk, kompendium och provsmakning

Anmälan: kontakt@surtantens.se Obs! Begränsat antal platser.

Följ Surtantens på Facebook och Instagram!

Workshop 4 september – Gör din egen tempeh

Tempeh är fermenterade bönor som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh har en fin, nötig smak som passar i många olika rätter och är utmärkt att marinera, grilla, steka eller ha i grytor. Under den här workshopen får du lära dig allt om hur du lyckas med mögelfermentering och hur råvarorna till tempeh kan varieras och kombineras. Vi pratar också om hälsoaspekter och provsmakar och tillverkar egen tempeh.

Datum: Måndagen den 4 september kl 17:30-19:30

Plats: Bulltofta, Malmö

Pris: 700 kr inkl råvaror och provsmakning

Anmälan: kontakt@surtantens.se Obs! Begränsat antal platser.

Lyssna på Surtanten i Vegopodden

Surtanten intervjuas av Mattias Kristiansson, grundare av tidningen Vego, i podcasten Vegopodden. Ämnet är självklart fermentering och mycket nördig kunskap, tips och skratt utlovas!

Finns att lyssna på där poddar finns. Det går också att kolla på intervjun på YouTube, sök på Vego.

Handla direkt av Surtanten i Malmö

Nu kan du som bor i Malmö med omnejd handla Surtantens syrade grönsaker direkt av Surtanten!

Har du hört talas om REKO-ring? Det är ett koncept som möjliggör direkthandel mellan producent och konsument. Varor förhandsbeställs via en Facebook-sida innan konsumenter och producenter träffas för samordnad varuutlämning varje vecka. Ett fantastiskt tillfälle att få träffa din lokala producent!

Gå med i Facebookgruppen och ta del av både Surtantens och andra producenters erbjudanden. Vi ses!

Fermentera tredje bäst i världen!

I helgen som gick tävlade min bok Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards. Tävlingen är även känd som ”kokbokvärldens Oscars” och samlar kokböcker från hela världen som tävlar i olika kategorier. Fermentera blev utvald i kategorin Single Subject och klarade sig även igenom den första gallringen av tävlingsbidrag. I helgen stod det klart att den belönats med tredjepriset i sin kategori! Det är naturligtvis enormt roligt att en internationell jury bedömt att boken håller så hög klass och extra roligt eftersom det är ett så nördigt ämne.

I höstas vann Fermentera även förstapris i Årets måltidslitteratur, kategorin speciallitteratur metod, så nu är boken dubbelt prisbelönt.

Har du fortfarande inte skaffat dig ett ex? Boken finns i fysiska bokhandlar och på internetbokhandlar, t ex hos Bokus och Adlibris.

Workshop – Gör din egen tempeh!

Tempeh är fermenterade bönor som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh har en fin, nötig smak som passar i många olika rätter och är utmärkt att marinera, grilla, steka eller ha i grytor. Under den här workshopen får du lära dig allt om hur du lyckas med mögelfermentering och hur råvarorna till tempeh kan varieras och kombineras. Vi pratar också om hälsoaspekter och provsmakar och tillverkar egen tempeh.

Datum: Måndagen den 8 maj kl 17:30-19:30

Plats: Bulltofta, Malmö

Pris: 700 kr inkl råvaror och provsmakning

Anmälan: kontakt@surtantens.se Obs! Begränsat antal platser.

Surtantens på Mobilia!

Från och med idag finns Surtantens syrade grönsaker på Malmborgs Mobilia. Leta efter dem i den fina grönsaksdisken, i kylen som är märkt ”ekologiskt”. Hela sortimentet finns, prova t ex säsongsfavoriten Fänkålssallad eller klassikern Kimchi. Perfekta till vårens grillkvällar!

Handel

Surtanten föreläser på Ystads bibliotek

På torsdag den 16 mars kl 19:00 föreläser Surtanten om fermentering på Ystads bibliotek. Under kvällen finns även möjlighet att köpa min prisbelönta bok ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, signerad om man så vill. Evenemanget är gratis och ingen anmälan behövs, så detta får du inte missa! Läs mer i eventet:

https://www.facebook.com/events/1219134671534102/

Surtantens syrade är Skånes bästa Matproducent!

Mitt i detta härliga gäng av pristagare i Magasinet Skånes utlysning ”Skånes bästa” står Surtanten och ler. Igår kväll vann jag titeln Skånes bästa Matproducent 2016 och jag känner mig både glad och otroligt hedrad. Att få erkännande för något som jag själv har byggt upp från grunden och som dessutom är lite udda, betyder enormt mycket. För en hårt arbetande småföretagare som oftast går klädd i labbrock, gummistövlar och huckle var det också härligt att få ta på lite tjusigare paltor och läppstift och gå på galakväll med skumpa. Att sedan vinna sin kategori i konkurrens med andra fantastiska företagare, var helt fantastiskt! På scenen tackade jag mina kollegor mjölksyrabakterierna, för utan dem skulle jag inte ha några produkter. Men faktum är att just du som läser det här också förtjänar ett tack. Utan alla er fantastiska människor som köper mina produkter, går på mina kurser, köper min bok, peppar och ställer frågor i sociala medier och på andra sätt stöttar mig, skulle Surtantens syrade inte existera. Så TACK! <3

Här är alla pristagarna i Skånes bästa 2016!

Årets bästa skåning: Alexandra von Schwerin
Årets Kafé: kaka på kaka
Årets restaurang: Villa Strandvägen
Årets omväg: Sotnosen’s Korvcafé
Årets mataffär: Odlat & Utvalt
Årets matproducent: Surtantens syrade
Årets butik: AbSmåland-The lifestyle concept
Årets övernattning: Lilla Rokeholm B&B – Lilla Råkeholm
Årets kultur: Ni kan kalla mig Ernst – Malmö Stadsteater
Årets mötesplats: Malmö Saluhall

Mer att läsa om alla vinnare finns i nya numret av Magasinet Skåne som finns i butik den 7 mars.