Träffa Surtanten inför jul

Surtanten medverkar på ett par julmarknader i år och då finns möjlighet att provsmaka syrade läckerheter, inhandla desamma, prata bakterier och köpa Surtantens prisbelönta bok Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier. En perfekt julklapp! Och produkterna passar så klart utmärkt både på julbordet och när som helst annars 🙂

10 december: Julmarknad på Far i Hatten (Malmö Folkets Park) kl 11-16

17 december: Julmarknad på Bastard (Malmö) kl 11-16

Träffa Surtanten i höst

 Foto: Torbjörn Lagerwall

Surtanten ser fram emot en hektiskt höst med kurser och föreläsningar. Ta tillfället i akt att komma och lyssna på ett föredrag eller delta i en kurs om fermentering. Än så länge är följande offentliga framträdanden inbokade, fler kan tillkomma.

Är du intresserad av att boka Surtanten för en privat eller offentlig föreläsning eller en kurs, hör av dig till kontakt@surtantens.se

14 september: Föreläsning, Mölnlycke Kulturhus.

27 september: Kurs i mjölksyrning, Malmö.

7 oktober: Workshop mjölksyrning Slow Food Festivalen i Fiskars, Finland.

26 oktober: Föreläsning, Saerimner, Åre.

31 oktober: Föreläsning, Kulturkvarteret, Kristianstad.

 

 

Workshop 27 september Mjölksyrning med Surtanten

Mjölksyrade grönsaker är härligt krispiga, syrliga och smakrika och passar till det mesta. Dessutom innehåller de massor av hälsosamma bakterier som gör nytta i kroppen.

Under denna workshop får du lära dig vad mjölksyrning är, olika tekniker för att mjölksyra, vad som händer under den mikrobiologiska processen, varför det är så nyttigt och vad man kan äta det till. Workshopen leds av Jenny Neikell, författare till prisbelönta boken ”Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier”, och grundare av företaget Surtantens syrade. Med över 20 års erfarenhet av fermentering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare och under hennes ledning får du prova på att mjölksyra själv och tar med dig din burk grönsaker hem.

Välkommen till en spännande värld av smaker, dofter och mikroorganismer!

Datum: Onsdagen den 27 september kl 17:30-20:30

Plats: Bulltofta, Malmö

Pris: 800 kr inkl råvaror, burk, kompendium och provsmakning

Anmälan: kontakt@surtantens.se Obs! Begränsat antal platser.

Följ Surtantens på Facebook och Instagram!

Workshop 4 september – Gör din egen tempeh

Tempeh är fermenterade bönor som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh har en fin, nötig smak som passar i många olika rätter och är utmärkt att marinera, grilla, steka eller ha i grytor. Under den här workshopen får du lära dig allt om hur du lyckas med mögelfermentering och hur råvarorna till tempeh kan varieras och kombineras. Vi pratar också om hälsoaspekter och provsmakar och tillverkar egen tempeh.

Datum: Måndagen den 4 september kl 17:30-19:30

Plats: Bulltofta, Malmö

Pris: 700 kr inkl råvaror och provsmakning

Anmälan: kontakt@surtantens.se Obs! Begränsat antal platser.

Lyssna på Surtanten i Vegopodden

Surtanten intervjuas av Mattias Kristiansson, grundare av tidningen Vego, i podcasten Vegopodden. Ämnet är självklart fermentering och mycket nördig kunskap, tips och skratt utlovas!

Finns att lyssna på där poddar finns. Det går också att kolla på intervjun på YouTube, sök på Vego.

Handla direkt av Surtanten i Malmö

Nu kan du som bor i Malmö med omnejd handla Surtantens syrade grönsaker direkt av Surtanten!

Har du hört talas om REKO-ring? Det är ett koncept som möjliggör direkthandel mellan producent och konsument. Varor förhandsbeställs via en Facebook-sida innan konsumenter och producenter träffas för samordnad varuutlämning varje vecka. Ett fantastiskt tillfälle att få träffa din lokala producent!

Gå med i Facebookgruppen och ta del av både Surtantens och andra producenters erbjudanden. Vi ses!

Fermentera tredje bäst i världen!

I helgen som gick tävlade min bok Fermentera – mat med jäst, mögel och bakterier i den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards. Tävlingen är även känd som ”kokbokvärldens Oscars” och samlar kokböcker från hela världen som tävlar i olika kategorier. Fermentera blev utvald i kategorin Single Subject och klarade sig även igenom den första gallringen av tävlingsbidrag. I helgen stod det klart att den belönats med tredjepriset i sin kategori! Det är naturligtvis enormt roligt att en internationell jury bedömt att boken håller så hög klass och extra roligt eftersom det är ett så nördigt ämne.

I höstas vann Fermentera även förstapris i Årets måltidslitteratur, kategorin speciallitteratur metod, så nu är boken dubbelt prisbelönt.

Har du fortfarande inte skaffat dig ett ex? Boken finns i fysiska bokhandlar och på internetbokhandlar, t ex hos Bokus och Adlibris.

Workshop – Gör din egen tempeh!

Tempeh är fermenterade bönor som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh har en fin, nötig smak som passar i många olika rätter och är utmärkt att marinera, grilla, steka eller ha i grytor. Under den här workshopen får du lära dig allt om hur du lyckas med mögelfermentering och hur råvarorna till tempeh kan varieras och kombineras. Vi pratar också om hälsoaspekter och provsmakar och tillverkar egen tempeh.

Datum: Måndagen den 8 maj kl 17:30-19:30

Plats: Bulltofta, Malmö

Pris: 700 kr inkl råvaror och provsmakning

Anmälan: kontakt@surtantens.se Obs! Begränsat antal platser.

Surtantens på Mobilia!

Från och med idag finns Surtantens syrade grönsaker på Malmborgs Mobilia. Leta efter dem i den fina grönsaksdisken, i kylen som är märkt ”ekologiskt”. Hela sortimentet finns, prova t ex säsongsfavoriten Fänkålssallad eller klassikern Kimchi. Perfekta till vårens grillkvällar!

Handel